Latincesi Rosa Damascenea olup yurdumuza Isparta ve Burdur civarında yetişen bir kültür bitkisidir. Çiçekleri pembe olup kuvvetli kokuludur. Gül yağı parfümeri alanında temel maddedir. Eczacılıkta koku vermek için ilaçlarda kullanılır. Gül çiçeklerinden petrol eteri yardımı ile elde edilen ekstre parfümeride değerlidir. Ayrıca gıda sanayinde lezzet vermek için kullanılmaktadır.
Herbal Terapi
Zayıf olan kan dolaşımım hızlandırır. Sindirim sistemi rahatsızlıklarından kabızlıkta karaciğer problemlerinde, ülserde, bulantıda ve karın ağrısında kullanılır. Konjonktivit adını verdiğimiz gözlerdeki kızarıklıklarda, baş ağrısında, migrende, kulak ağrılarında, kadın hastalıklarında, kanamalarda, vaginal kaşıntılarda, düzensiz adetlerde, adet görmemede, akıntılarda, ağrılı adette, menopoz şikayetlerinde ve kısırlıkta, psikolojik rahatsızlıklarda, depresyonda, streste, uykusuzlukta, ruhsal gerilimde kullanılır.
Aromaterapi
Aromatik yağın tatlı bir çiçek kokusu vardır. Vücuda enerji verir. Streste, depresyonda, baş ağrılarında, uykusuzlukta kullanılır.
Kozmetikte Kullanım
Cildin bütün tiplerinde, alerjik ciltlerde, antiseptik temizleyici olarak, kılcal damarlaşmalarda, sert ciltlerde, kuru ciltlerde, hassas ciltlerde, olgun ciltlerde, uçukta ve ciltteki iltihaplarda kullanılır.
Kullanım Şekli
Gül aromatik yağı masaj tarzında, banyoda ve buğu tarzında uygulanır. Yüz ve vücuda yapılan masajlarla baş ağrısı giderilir. Yorgunluk kalkar. Dilüe edilerek kullanılmalıdır.
Uygun Karışımları
Bergamot Sardunya Yasemin Patchouli. Bütün diğer aromatik bileşiklerle karışım yapılabilir.